Hopp til innhold

Sjekk vesten årlig

Service på oppblåsbar redningsvest – steg for steg

Oppblåsbare redningsvester går ikke ut på dato, men de krever vedlikehold.  Levetiden forlenges dersom du jevnlig sjekker at vesten er hel og uskadet, og minst én gang i året bør CO2-patronen kontrolleres ved å skru den ut og se til at det ikke er hull i den. Den kan også veies for å sjekke at vekten som står på patronen stemmer. Utløsermekanismen bør derimot skiftes ut hvert andre år ved normal bruk. Ved profesjonelt bruk skal dette gjøres årlig. Vester bør lagres hengende, luftig og tørt, og skjermet for direkte sollys over tid.

1.

Sjekk at det er grønn farge på både utløser og gasspartron-feltet på utløsermekanismen.

2.

Skyll vesten i ferskvann, spesielt hvis den brukes i saltvann. Kommer det olje eller avfallsstoffer på vesten, kan den vaskes i såpevann. På automatiske modeller (som blåses opp av seg selv) er det viktig at du husker å fjerne utløsermekanismen (bildet) før du vasker vesten. La vesten tørke før den pakkes på nytt.

3.

Sjekk CO 2 -patronen for korrosjon, og at hetten ikke er punktert eller merket av utløsersplinten.

4.

Se etter tegn på slitasje. Kontroller bånd, sømmer og spenner. Sjekk at trekket er helt og uskadd. Kontroller også at skrittstroppen(e) er på plass og fungerer.

5.

Skru ut den vannaktiverte avfyringsmekanismen – sjekk at datostemplingen ikke utgår før om et år – sett inn mekanismen igjen og se at indikatorfeltet går fra rødt til grønt. Ved hyppig bruk skal utløsermekanismen skiftes årlig. Til fritidsbruk skal denne skiftes annen hvert år. Det gjelder uansett om datoen ikke er utløpt.

6.

Sjekk lungen ved å blåse opp vesten med munnstykket (bruk helst pumpe for å unngå fukt) og la den ligge i 24 timer. Dersom lungen lekker, eller blir skadet bør du levere inn vesten til godkjent serviceverksted. Prøv aldri å reparere vesten selv. Er det tegn til stor slitasje eller hull, må vesten kasseres.

7.

Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten. Pakk vesten igjen, som vist i videoen.

Slik pakker du vesten igjen

Selv om din oppblåsbare redningsvest har blitt utløst, frivillig eller ufrivillig, er den ikke brukt opp. Den må bare klargjøres for bruk igjen. Her kan du se korrekt pakking av redningsvest etter at den har blitt utløst og rearmert med ny CO2-patron og cellulosetablett.

1.

Slipp luften ut av redningsvesten ved å snu den sorte ventilhetten på munnstykket, og trykk inn enden av munnstykket samtidig som du presser på lungen (den gule belgen). Gjenta prosedyren minst en gang for å sikre at all luft slippes ut. Ta av ventilhetten og montér riktig vei igjen.

2.

Fold lungen og pass på at den manuelle hendelen (utløsermekanismen med snor på) ikke er hindret og at den vender mot den utvendige enden av trekket.

3.

Legg lungen og trekket på en flat overflate og stryk vekk alle folder på lungen. Ikke RULL lungen. FOLD den forsiktig sammen slik at den får plass i trekket.

4.

Lukk trekket med glidelåsen og før håndtaket for manuell utløsning ut gjennom håndtaksåpningen.

5.

Lukk åpningen med klaffen. Pass på at glidelåsen er helt lukket.

6.

Pass på at glidelåsen er helt lukket, og skyv glidelås-enden inn i trekket .

7.

Vesten er klar for bruk igjen. Sjekk at det er markert grønt i begge indikatorer.

Tilbehør til redningsvest

RS-kvalitet redningsvester

Nyhetsbrev

Kontakt oss

Redningsselskapet
Postboks 103, 1325 Lysaker
Tlf: 98706757
E-post: nettbutikk@rs.no
Org.nr: 954 360 709
Kontonummer for gaver: 5005.26.50000
Faktura: invoice@rs.no

Produktet er lagt til handlekurven