Skip to main content

Vinter på vannet

For å kunne ferdes trygt på isen er det viktig å ta noen forholdsregler og bruke noen minutter på å forberede seg før man går utpå. Sikkerhet på is består av 3 hovedelementer: Kunnskap, redskap og selskap. 

Kunnskap

Skaff litt kunnskap om isen du skal ut på. Snakk med andre som er på isen allerede, eller noen som nylig har vært der. Husk å ta utgangspunkt i at isen aldri er trygg, og alltid må undersøkes av de som skal ferdes der, gjennom hele sesongen. Du kan sjekke kommunes nettsider eller iskart for anbefalinger, men ikke stol blindt på dette.

Redskap

Før du skal ut på isen er det alltid lurt å planlegge. Dersom uhellet skulle inntreffe, ligger du bedre an med riktig utstyr. Ett av de viktigste redskapene når en skal bevege seg på usikker is, er isstaver. Vi anbefaler å undersøke isen ved å lage hull i den med isstavene. Dersom den tåler en ordentlig støyt, er det som regel trygt å bevege seg utpå. 

I tillegg til stavene, bør du alltid ha dette utstyret med deg før du beveger deg ut på isen:

Ispigger med fløyte

Disse henges rundt halsen slik at de lett kan gripes om du havner under isen. Piggene kjøres inn i isen, og fungerer som håndtak for å heise deg opp av vannet. Fløyten brukes for å tilkalle hjelp.

Kasteline

Kasteline eller et annet tau er uunnværlig hvis du må redde andre – eller trenger å bli reddet selv. Norröra redningstau/kasteline har et justerbart håndtak og løkke som kan enkelt endres, og et anker som gir et godt feste til isen når uhellet er ute.

Om man går gjennom isen er det viktig å ikke få panikk. Man må bruke ispiggene for å komme seg opp av vannet så fort som mulig. Bruk fløyten din til å varsle de andre. De kan bruke kastelinen til å hjelpe deg selv eller andre opp av vannet. Når du så er oppe av vannet må du skifte til tørre klær så fort som mulig. Vi anbefaler å ha både tøy pakket i en vanntett pose eller sekk, og mobil i et vanntett etui så du får kontaktet hjelp.

Northern Diver Kasteline 20m (m/bag)

Smidig og lett håndterbar kasteline med reflekterende egenskaper. Kastes ut til personen i vannet med assistansebehov for å trekke/hjelpe vedkommende tilbake på trygg grunn. 

Medlem kr 795,– Ikke medlemkr 925,– Kjøp

Nyhet

Zandstra rednings-/ kasteline 23 meter med lodd

Zandstra redningsline har 23 meter flytende line og en pose som glir effektivt både på is og snø. Den har et lodd i enden slik at den er lett å kaste til de som trenger hjelp. Solid håndtak og instruksjoner på posen.

Medlem kr 475,– Ikke medlemkr 535,– Kjøp

Vanntett mobiletui – DryCase

Vanntett mobiletui – et must ombord i båten og kajakken. Full funksjonalitet under vann. Neopren armbånd slik at man kan benytte enheten i forbindelse med vannsport og svømming. Vakumteknologi = 100% vanntett.

Medlem kr 449,– Ikke medlemkr 515,– Kjøp

Nyhet

Ispigger Pro Rapala

Husk ispigger på isen! Skal alltid brukes under ferdsel på is. Kommer med justerbar snor og godt gripehåndtak.

Medlem kr 189,– Ikke medlemkr 219,– Kjøp

Nyhet

Drytide Daypack 30L

Testet av Redningsselskapet. Daypacken er 100% vanntett, og passer bra både til dagsturer og til hverdagsbruk.  Robust materiale med lommer og rom som gjør det enkelt å organisere. Polstret rygg, brede reimer og feste rundt bryst og mage.

Medlem kr 1 195,– Ikke medlemkr 1 360,– Kjøp

Nyhet

Drytide Seagull 5L

Testet av Redningsselskapet. Seagul er den minste «drybagen» i serien og er 100% vanntett. Den er laget av robust materiale med crossover reim som gjør den enkel å ta med seg. Perfekt til det viktigste og litt til; mobil, lommebok, nøkler, kamera og et klesskift eller et badehåndkle. 

Medlem kr 245,– Ikke medlemkr 285,– Kjøp

Nyhet

Drytide Bear 15L

Testet av Redningsselskapet. Bear er den mellomstore «drybagen» i serien og er 100% vanntett. Den er laget av et utrolig robust materiale med crossover reim som gjør den enkel å ta med seg. Perfekt til oppbevaring av kamerautstyr, mobil/nettbrett, kikkert, treningstøy og mye mer! 

Medlem kr 395,– Ikke medlemkr 459,– Kjøp

RS vanntett ryggsekk

RS Ryggsekk 45 L er en vanntett ryggsekk med kompresjonsventil for “vakumpakking”.

Medlem kr 895,– Ikke medlemkr 1 025,– Kjøp

En ting som kan være lurt å tenke over, er bekledning. Ull varmer også i våt tilstand, og isolerer godt. Vi anbefaler alltid å ha ull innerst, og helst to lag. På den måten nedkjøles du litt langsommere dersom du skulle falle gjennom isen. Husk å skift så fort som mulig etter fall i vannet.

Devold SPIRIT shirt – Dame

SPIRIT shirt har forlenget ryggpanel for bedre komfort under aktivitet.

Medlem kr 615,– Ikke medlemkr 725,– Velg alternativ

Devold SPIRIT shirt – Herre

SPIRIT shirt har forlenget ryggpanel for bedre komfort under aktivitet.

Medlem kr 615,– Ikke medlemkr 725,– Velg alternativ

RS Blaatrøya

Bestselger! Brukt av våre redningsmenn i over 100 år. RS Blaatrøya fra Devold er en varm og tradisjonsrik genser av 100 % ren ull.

Medlem kr 999,– Ikke medlemkr 1 395,– Velg alternativ

Nyhet

RS Expedition Balaclava, sort

Best i test! RS Expedition Balaclava er laget for ekstreme værforhold, og er utprøvd på flere polarferder. Svært høy isoleringsevne og helt unike fukttransporterende egenskaper. Passer utmerket til seiling, kajakk og andre aktiviteter på sjøen når vær- og tempraturforhold er tøffe.

Medlem kr 445,– Ikke medlemkr 510,– Kjøp

Selskap

Som en generell regel bør man ikke ferdes alene. Det gjelder om du skal på vinterfjellet eller ut på isen. Det er alltid en god sikkerhet i den hjelpen man kan få av andre. Selskap kan i dette tilfellet deles opp i to kategorier; de som er med på turen din, men ikke fysisk tilstede og de som er fysiske tilstede med deg.

Den første kategorien er de du forteller at du skal ut på tur. Alltid si ifra når og hvor du skal, uansett lengde på turen. I denne kategorien inngår også all form for kommunikasjon med omverden – mobil, apper, synlighet og lyd. Du bør alltid ha en plan på hvordan du kan nå andre, dersom ulykken er ute.

Les flere istips på rs.no

Istips i istiden

Den kalde fine tiden er her, og det er vinter på vannet. Her er våre beste istips i istiden, slik at du kan nyte vannet hele året!

Isvett

For å kunne ferdes trygt på isen er det viktig å ta noen forholdsregler og bruke noen minutter på å forberede seg før man går utpå. Her er våre tips til deg som har liten erfaring med ferdsel på isen.

Isredning

Et fall gjennom isen er kritisk. Uten hjelpemidler blir det fort et lotteri med dårlige vinnersjanser. Her er våre beste tips for isredning, både av deg selv og andre.

I alle ledd i Redningsselskapet – fra redningsmenn til produkter i nettbutikken, tilstreber vi høyeste kvalitet. Produktutvalget skal øke sikkerheten til kundene våre og forenkle arbeidet til våre redningsmenn. Alle sikkerhetsproduktene blir testet og godkjent av våre fagfolk.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Gå ikke glipp av gode tilbud, nye produkter eller tips til bruk og vedlikehold av produktene du kjøper av oss

Oppgi en gyldig e-postadresse.