Hopp til innhold

Sikkerhet på isen

For å kunne ferdes tryggere på isen er det viktig å ta noen forholdsregler og bruke noen minutter på å forberede seg før man går utpå. Godt isvett består av tre hovedelementer: kunnskap, redskap og selskap

Kunnskap

Skaff deg alltid kunnskap om isen der du er. Snakk med andre som er på isen allerede, eller noen som nylig har vært der. Husk at isen aldri er helt trygg, men må sjekkes gjennom hele sesongen. Du kan ofte finne anbefalinger og iskart på kommunenes nettsider, men ikke stol blindt på dette.

Redskap

Før du skal ut på isen er det alltid lurt å planlegge. Dersom uhellet skulle inntreffe, ligger du bedre an med riktig utstyr. De to viktigste redskapene når en skal bevege seg på usikker is, er isstaver og ispigger med fløyte. Vi anbefaler å undersøke isen ved å lage hull i den med isstavene. Dersom den tåler en ordentlig støyt, er det som regel trygt å bevege seg utpå. 

Ispiggene henges rundt halsen slik at de lett kan gripes om du havner under isen. Piggene kjøres inn i isen, og fungerer som håndtak for å heise deg opp av vannet. Fløyten brukes for å tilkalle hjelp.

Kasteline eller et annet tau er også smart å ha med dersom du må redde andre – eller trenger å bli reddet selv.

Om man går gjennom isen er det viktig å ikke få panikk. Bruk fløyten din til å varsle de andre og bruk ispiggene for å komme deg opp av vannet så fort som mulig. Turfølget kan bruke kasteline til å hjelpe deg selv eller andre opp av vannet. Når du så er oppe av vannet må du skifte til tørre klær så fort som mulig. Vi anbefaler å ha tøy pakket i en vanntett pose eller sekk, og mobil i et vanntett etui.

Anbefalte produkter på isen

Kle deg godt

En ting som kan være lurt å tenke over, er bekledning. Ull varmer også i våt tilstand, og isolerer godt. Vi anbefaler alltid å ha ull innerst, og helst to lag. På den måten nedkjøles du litt langsommere dersom du skulle falle gjennom isen. Husk å skift så fort som mulig etter fall i vannet.

Foto: Ruben Roos

Selskap

Som en generell regel bør man ikke ferdes alene – hverken på vinterfjellet eller på isen. Det er alltid god sikkerhet i hjelpen du kan få av turfølget.

Melg også alltid i fra til andre når og hvor du skal, uansett lengde på turen. All form for kommunikasjon med omverden – mobil, apper, synlighet og lyd er også nyttig. Du bør alltid ha en plan på hvordan du kan nå andre, dersom ulykken er ute.

Les flere istips på rs.no

Istips i istiden

Den kalde fine tiden er her, og det er vinter på vannet. Her er våre beste istips i istiden, slik at du kan nyte vannet hele året!

Isvett

For å kunne ferdes trygt på isen er det viktig å ta noen forholdsregler og bruke noen minutter på å forberede seg før man går utpå. Her er våre tips til deg som har liten erfaring med ferdsel på isen.

Isredning

Et fall gjennom isen er kritisk. Uten hjelpemidler blir det fort et lotteri med dårlige vinnersjanser. Her er våre beste tips for isredning, både av deg selv og andre.

I alle ledd i Redningsselskapet – fra redningsmenn til produkter i nettbutikken, tilstreber vi høyeste kvalitet. Produktutvalget skal øke sikkerheten til kundene våre og forenkle arbeidet til våre redningsmenn. Alle sikkerhetsproduktene blir testet og godkjent av våre fagfolk.

Nyhetsbrev

Kontakt oss

Redningsselskapet
Postboks 103, 1325 Lysaker
Tlf: 98706757
E-post: nettbutikk@rs.no
Org.nr: 954 360 709
Kontonummer for gaver: 5005.26.50000
Faktura: invoice@rs.no

Produktet er lagt til handlekurven