Hopp til innhold

Vinter på vannet

Foto: Ruben Roos

For å kunne ferdes tryggere på isen er det viktig å ta noen forholdsregler og bruke noen minutter på å forberede seg før man går utpå. Godt isvett består av tre hovedelementer: kunnskap, redskap og selskap

Kunnskap

Skaff deg alltid kunnskap om isen der du er. Snakk med andre som er på isen allerede, eller noen som nylig har vært der. Husk at isen aldri er helt trygg, men må sjekkes gjennom hele sesongen. Du kan ofte finne anbefalinger og iskart på kommunenes nettsider, men ikke stol blindt på dette.

Redskap

Før du skal ut på isen er det alltid lurt å planlegge. Dersom uhellet skulle inntreffe, ligger du bedre an med riktig utstyr. De to viktigste redskapene når en skal bevege seg på usikker is, er isstaver og ispigger med fløyte. Vi anbefaler å undersøke isen ved å lage hull i den med isstavene. Dersom den tåler en ordentlig støyt, er det som regel trygt å bevege seg utpå. 

Ispiggene henges rundt halsen slik at de lett kan gripes om du havner under isen. Piggene kjøres inn i isen, og fungerer som håndtak for å heise deg opp av vannet. Fløyten brukes for å tilkalle hjelp.

Kasteline eller et annet tau er også smart å ha med dersom du må redde andre – eller trenger å bli reddet selv.

Om man går gjennom isen er det viktig å ikke få panikk. Bruk fløyten din til å varsle de andre og bruk ispiggene for å komme deg opp av vannet så fort som mulig. Turfølget kan bruke kasteline til å hjelpe deg selv eller andre opp av vannet. Når du så er oppe av vannet må du skifte til tørre klær så fort som mulig. Vi anbefaler å ha tøy pakket i en vanntett pose eller sekk, og mobil i et vanntett etui.

Anbefalte produkter på isen

Sølvkroken ispigger med fløyte

Husk ispigger på isen! Sølvkrokens ispigger har snor og varselfløyte. Gummierte håndtak som gir et godt grep.
Medlem kr 125,– Ikke medlem kr 139,–

Ispigger Pro Rapala

Husk ispigger på isen! Skal alltid brukes under ferdsel på is. Kommer med justerbar snor og godt gripehåndtak.
Medlem kr 215,– Ikke medlem kr 245,–

Nyhet

Norröra Rescue Line, is-kasteline 24m – Lundhags

Et 24 meter langt flytende redningstau/kasteline av polypropylen med vekt for optimal kasting.
Medlem kr 289,– Ikke medlem kr 335,–

Zandstra rednings-/ is-kasteline 23 meter med lodd

Zandstra redningsline har 23 meter flytende line og en pose som glir effektivt både på is og snø. Den har et lodd i enden slik at den er lett å kaste til de som trenger hjelp. Solid håndtak og instruksjoner på posen.
Medlem kr 475,– Ikke medlem kr 535,–

Nyhet

Regatta Sportline 954 50N Flytedrakt

Testet av Redningsselskapet. En svært solid og holdbar flytedrakt med en rekke funksjoner som gjør den perfekt for både proff- og fritidsbruk. Markedets letteste flytedrakt, med overlegen passform og komfort.
Medlem kr 2 450,– Ikke medlem kr 2 890,–

Drytide Daypack 30L

Testet av Redningsselskapet. Daypacken er 100% vanntett, og passer bra både til dagsturer og til hverdagsbruk.  Robust materiale med lommer og rom som gjør det enkelt å organisere. Polstret rygg, brede reimer og feste rundt bryst og mage.
Medlem kr 1 195,– Ikke medlem kr 1 360,–

Drytide Bear 15L

Testet av Redningsselskapet. Bear er den mellomstore «drybagen» i serien og er 100% vanntett. Den er laget av et utrolig robust materiale med crossover reim som gjør den enkel å ta med seg. Perfekt til oppbevaring av kamerautstyr, mobil/nettbrett, kikkert, treningstøy og mye mer! 
Medlem kr 395,– Ikke medlem kr 459,–

Nyhet

Lifesystems Nødfløyte Safety Oransje

Kraftig nødfløyte fra Lifesystems. Festes med klips og halsbånd. Gir en lyd på 108 decibel.
Medlem kr 85,– Ikke medlem kr 99,–

Kle deg godt

En ting som kan være lurt å tenke over, er bekledning. Ull varmer også i våt tilstand, og isolerer godt. Vi anbefaler alltid å ha ull innerst, og helst to lag. På den måten nedkjøles du litt langsommere dersom du skulle falle gjennom isen. Husk å skift så fort som mulig etter fall i vannet.

Gaveeske fra Devold – lue og hals, sort

NYHET: Spesiallaget og eksklusiv gaveeske fra Devold. Inneholder lue og hals i 100 % fin merinoull. God isoleringsevne og svært gode pusteegenskaper. Begge kommer med RS-logo. Perfekt som gave!
Medlem kr 525,– Ikke medlem kr 599,–

RS Blaatrøya

Bestselger! Brukt av våre redningsmenn i over 100 år. RS Blaatrøya fra Devold er en varm og tradisjonsrik genser av 100 % ren ull.
Medlem kr 999,– Ikke medlem kr 1 395,–

Nyhet

RS Expedition Balaclava, sort

Best i test! RS Expedition Balaclava er laget for ekstreme værforhold, og er utprøvd på flere polarferder. Svært høy isoleringsevne og helt unike fukttransporterende egenskaper. Passer utmerket til seiling, kajakk og andre aktiviteter på sjøen når vær- og tempraturforhold er tøffe.
Medlem kr 445,– Ikke medlem kr 510,–

RS Norang Tee Merino t-skjorte, grå/blå

Norang er ultralette plagg i 100 % premium merinoull. Utviklet for alle sesonger og for ulike aktivitetsnivå. Merinoull er temperaturregulerende med utmerket fuktighetsstyring.  T-skjorten kommer med en diskret RS-logo på brystet. Unisex.
Medlem kr 525,– Ikke medlem kr 595,–
Foto: Ruben Roos

Selskap

Som en generell regel bør man ikke ferdes alene – hverken på vinterfjellet eller på isen. Det er alltid god sikkerhet i hjelpen du kan få av turfølget.

Melg også alltid i fra til andre når og hvor du skal, uansett lengde på turen. All form for kommunikasjon med omverden – mobil, apper, synlighet og lyd er også nyttig. Du bør alltid ha en plan på hvordan du kan nå andre, dersom ulykken er ute.

Les flere istips på rs.no

Istips i istiden

Den kalde fine tiden er her, og det er vinter på vannet. Her er våre beste istips i istiden, slik at du kan nyte vannet hele året!

Isvett

For å kunne ferdes trygt på isen er det viktig å ta noen forholdsregler og bruke noen minutter på å forberede seg før man går utpå. Her er våre tips til deg som har liten erfaring med ferdsel på isen.

Isredning

Et fall gjennom isen er kritisk. Uten hjelpemidler blir det fort et lotteri med dårlige vinnersjanser. Her er våre beste tips for isredning, både av deg selv og andre.

I alle ledd i Redningsselskapet – fra redningsmenn til produkter i nettbutikken, tilstreber vi høyeste kvalitet. Produktutvalget skal øke sikkerheten til kundene våre og forenkle arbeidet til våre redningsmenn. Alle sikkerhetsproduktene blir testet og godkjent av våre fagfolk.

Nyhetsbrev

Kontakt oss

Redningsselskapet
Postboks 103, 1325 Lysaker
Tlf: 98706757
E-post: nettbutikk@rs.no
Org.nr: 954 360 709
Kontonummer for gaver: 5005.26.50000
Faktura: invoice@rs.no