Hopp til innhold

Derfor bør du ha VHF om bord

VHF: En livsviktig kommunikasjonsenhet for sikkerhet til sjøs

VHF-radio er essensiell for trygghet til sjøs, både for å tilkalle hjelp og bistå andre i nød. Mens mange benytter mobiltelefoner for kommunikasjon, er VHF uunnværlig i nødsituasjoner.

Se vårt utvalg av VHF her ›

Fastmontert eller bærbar VHF?

I dagens fritidsbåter brukes ofte mobiltelefoner til vanlig kommunikasjon, noe som har redusert bruken av VHF. Mange skaffer seg enten håndholdt eller fastmontert VHF, men unnlater å registrere den grunnet avgifter eller mangel på VHF-sertifikat. Registrering og lisens krever et VHF-kurs.

Registrering av VHF er en enkel prosess som de fleste forhandlere kan hjelpe med. Man må oppgi litt informasjon om båten samt fødselsdato, og betale en årlig avgift på kr 535. For å få lisens må man gjennomføre og bestå et VHF-kurs. Når man har lisens, får man tildelt et unikt MMSI-nummer som programmeres i VHFen. Dette nummeret brukes også for nødpeilesender i båten.

Nyere VHFer er utstyrt med Digital Selective Calling (DSC), som ved ett knappetrykk sender en nødmelding til kystradio og alle nærliggende fartøyer. Hvis VHFen er koblet til GPS, sendes også posisjonsinformasjon.

Det finnes mange VHF-modeller i forskjellige prisklasser, noen med nyttige tilleggsfunksjoner som innebygd GPS og AIS. VHFen bør monteres fagmessig, særlig antennekoblinger som bør sjekkes årlig. Høyere antenneplassering gir lengre rekkevidde. Radiosjekk med Kystradiostasjon et par ganger i året anbefales for å sikre at VHFen fungerer.

En håndholdt VHF har kortere rekkevidde enn en fastmontert VHF, men er svært nyttig og kan tas med i jolle eller redningsflåte. For å maksimere sikkerheten anbefales både fastmontert og håndholdt VHF. Man betaler bare én årsavgift selv om man har flere VHFer. Ved nødmelding fra en håndholdt VHF, brukes et modifisert MMSI-nummer som indikerer en bærbar enhet, noe som hjelper redningsmannskapene.

VHF-radio setter umiddelbart i gang et stort redningsapparat ved nødmelding, mens mobiltelefoner, med begrenset dekning og batterikapasitet, ikke kan erstatte VHF. Likevel kan mobiltelefoner være nyttige som supplement, og Redningsselskapet tilbyr appen RS-SafeTrx for rask kontakt med redningsskøyte.

Mange bruker VHF for sjelden. Den kan for eksempel brukes til å kalle opp møtende skip for å avklare kurs. Det er viktig at alle om bord kan betjene VHFen, og nødprosedyrer bør være lett tilgjengelige ved enheten. Telenor Kystradio tilbyr selvklebende oppslag med nødprosedyrer.

  • VHF er essensielt for sikkerhet til sjøs.
  • Krever registrering og VHF-sertifikat.
  • DSC-funksjon sender nødmelding med posisjon.
  • Fagmessig montering og vedlikehold er viktig.
  • Håndholdt VHF er nyttig, men har kortere rekkevidde.
  • Mobiltelefon kan ikke erstatte VHF.
  • Regelmessig bruk og opplæring av alle om bord anbefales.

Bestill VHF i vår nettbutikk

Flyter og Blinker ved Ulykker: Den Perfekte Marineradio

IC-M37E: Robust og Brukervennlig Marine VHF-radio

IC-M37E er en marineradio designet for å flyte hvis den havner i vannet, og har en blinkende rød LED for enkel lokalisering. Med en kraftig 6W utgangseffekt og 700mW lydeffekt, gir denne radioen klar kommunikasjon over lange avstander. Den er enkel å holde og betjene, med et stort tastatur og et tydelig LCD-display.

Slim Design og Profesjonell Kvalitet: IC-M73E Marineradio

IC-M73E: Kompakt, Slank og Kraftig

IC-M73E er en kompakt og slank marineradio med profesjonelle funksjoner, designet for å møte IPX8-standardene for vanntetting. Med en utgangseffekt på 6 watt muliggjør den langdistansekommunikasjon, og den er både lett å holde og enkel å betjene.

Førsteklasses Bærbar VHF-radio med AIS, GPS og DSC

IC-M94DE: En Komplett Kommunikasjonsenhet for Sikkerhet til Sjøs

IC-M94DE er den første bærbare VHF-radioen fra Icom med innebygd AIS-mottaker, som gir informasjon om sjøtrafikk direkte på displayet. Med integrert GPS, aktiv støyreduksjon og DSC-funksjonalitet, tilbyr denne radioen enestående sikkerhet og brukervennlighet for maritimt bruk.

Alle våre modeller

Kilder:
https://rs.no/sikker-til-sjos/vhf/
https://www.gjensidige.no/godtforberedt/content/derfor-trenger-du-vhf-i-baten

Nyhetsbrev

Kontakt oss

Redningsselskapet
Postboks 3, 3199 Borre
Tlf: 98706757
E-post: nettbutikk@rs.no
Org.nr: 954 360 709
Kontonummer for gaver: 5005.26.50000
Faktura: invoice@rs.no

Samtykkeinnstillinger

Produktet er lagt til handlekurven