Hopp til innhold

Synlighet til sjøs

Når mørket kommer snikende, er det viktig å være synlig til sjøs.

Synlighet er ikke bare viktig for at båtførere skal unngår kollisjoner og ser hvor de skal. Det er også viktig for alle som ferdes på og ved sjøen. Små båter eller kajakker o.l er de som er mest utsatt for ulykker i mørket. Disse fartøyene ligger lavt i vannet og uten synlig bekledning, refleks eller lys er man nesten usynlig for andre på vannet.

Små tiltak og de valg vi tar i forbindelse med valg av utstyr, kan utgjøre en enorm forskjell.”

– Matt Skuse, Direktør RS Akademiet

Hva er synlighet?

Synlighet er flere ting. Det kan være lys, slik som lanterner på båten, eller sikkerhetslys på vesten. Synlighet handler også i stor grad om bekledning. Vester med refleks, knallfarger på hodeplagg eller overkropp, eller refleks du klistrer på hjelm og utstyr. En siste faktor, som mange ikke tenker på, er synlighet blant omgivelsene. Dårlig lys, tåke, ugunstig bakgrunn og sterkt motlys er noen av faktorer som svekker synligheten ute på sjøen.

Synlighet kan redde liv

Det er to måter synlighet kan redde liv på. Den første er at det er mindre risiko for ulykker og kollisjon ute på sjøen, fordi vi ser hverandre. Den andre måten er dersom ulykken er ute, så er det større sjanse for at du blir oppdaget dersom du er godt synlig. Det tar også mindre tid for redningstjenesten å finne deg, hvis du for eksempel har på deg en knall gul lue.

Lyse farger er enormt effektive under de fleste lysforhold og utgjør en stor forskjell for om du blir sett og hvor fort du blir sett. Hvis observatøren bruker aktivt lys, er refleksmateriale ekstremt effektivt for å bli lagt merke til. Hvis det er mørkt og observatøren ikke bruker et søkelys, eller hvis du er utenfor hans rekkevidde, er aktivt lys den eneste løsningen.

Når bør du tenke på synlighet?

Planleggingsfase
Hvis du som kajakkpadler, eller som en myk trafikant, planlegger en tur inne i fjorden der få båter kjører, er ikke synlighet veldig viktig. Men dersom du planlegger en tur til andre siden av fjorden, eller skal krysse et skipsled, blir synlighet veldig viktig. Da er du «i veien» for andre som bruker havet, og er nødt til å bli sett for å unngå en ulykke. Pass spesielt på om det er regn, tåke, motlys eller annet vær som kan påvirke synligheten din.

Seilas
Når du er ute på seilas er det viktig å se og bli sett på sjøen. Små tiltak, de valgene vi tar i valg av utstyr, kan gjøre enorm forskjell. For eksempel er det lurt å kle seg med knallfarger, og feste refleks på både vest og hjelm. Vær oppmerksom på hva som skjer rundt deg, og bruk syn og hørsel godt for å navigere deg godt frem.

Ved en hendelse
Dersom du er uheldig, og ulykken skjer, er det viktig å tenke på hvordan du kan gjøre deg synlig om du ligger i vannet. Alle våre oppblåsbare vester er signalgule på innsiden, som er godt synlig i vannet. Refleks er også svært nyttig i en leteaksjon, og er lurt å ha på både seg selv og båten/kajakken. Et nødlys, eller hodelykt er også med på å øke synligheten.

Produkter for økt synlighet

Enkel sikkerhet med SOLAS reflekser

Fleksible SOLAS reflekser 10x5cm med lim – 10-pakk. For refleksmarkering av materiell om bord. En effektiv og enkel måte å øke synlighet på

Perfekt til høsten – RS sydvest

Tradisjonell sydvest i høy kvalitet og i godt synlig materiale. Designet er basert på tilbakemeldinger og ønsker fra erfarne sjøfolk – mykt og behagelig fôr og veldig funksjonell!

Vester for bedre synlighet

Spesialdesignet i samarbeid med våre redningsmannskaper – for best mulig synlighet og sikkerhet til sjøs.​ Vestene har en kraftig signalfarge og markante refleksfelter. Alt for at du skal kunne være mest mulig synlig til sjøs.

Regatta Sportline 954 50N Flytedrakt

Testet av Redningsselskapet. En svært solid og holdbar flytedrakt med en rekke funksjoner som gjør den perfekt for både proff- og fritidsbruk. Markedets letteste flytedrakt, med overlegen passform og komfort.

Bli sett OG HØRT

Du kan komme opp i situasjoner der du kan bli nødt til å bruke lydsignaler for å fortelle andre hvor du er, eller hvordan du skal manøvrere. Når det er mørkt eller tåkete, bør du kunne gi deg til kjenne med lyd.  Mangler du fastmontert horn, kan du klare deg med en «manuell» tåkelur. Nødbluss er greit å ha dersom du er i nød.

Ta synlighet på alvor

Å være synlig hjelper deg med å unngå ulykker og hjelper beredskapen til å finne deg hvis du har hatt et uhell. Synlighet handler om tre ting; knallfarger, refleks og belysning.

Andre aktuelle artikler

Nyhetsbrev

Kontakt oss

Redningsselskapet
Postboks 3, 3199 Borre
Tlf: 98706757
E-post: nettbutikk@rs.no
Org.nr: 954 360 709
Kontonummer for gaver: 5005.26.50000
Faktura: invoice@rs.no

Samtykkeinnstillinger

Produktet er lagt til handlekurven