Sikkerhet på padletur
Forrige sommer padlet Daniel Salbu norskekysten på langs til inntekt for Redningsselskapet. En utrolig bragd som ikke ville vært mulig uten god planlegging, nøye forberedelser og nødvendige sikkerhetstiltak. Vi har slått av en prat med Daniel om hvordan han tar hensyn til sikkerhet når han er ute å padler, både på lengre og kortere turer.
Testet sikkerhetsprodukter for Redningsselskapet
I løpet av turen sin testet Daniel flere av produktene fra vår nettbutikk, både for sikkerhet og komfort. Sikkerhetsutstyr er alfa og omega hvis man legger ut på padletur – enten det er i skjærgården der du bor eller langs verdens nest lengste kystlinje, slik som Daniel Salbu har gjort.
– Man bruker helt annet utstyr på en slik tur, så jeg måtte finne og teste det. Jeg hadde aldri padlet havkajakk før, forteller Salbu
På turen hadde han med seg alt av nødvendig utstyr, både for å takle det varierende været og dersom det skulle oppstå en nødsituasjon. På kroppen hadde han VHF og en liten AIS-sender, i tillegg til mobiltelefon og Safe Trx-klokke med varslingsmulighet.
– Hadde jeg ligget i vannet og sprellet hadde jeg nok løst ut Safe Trx-klokken, og varslet på VHF, før jeg hadde prøvd å komme meg til land og bruke telefonen der.
Synlighetprodukter
For å være synlig mellom bølgetoppene, i både godt og dårlig vær, gjorde Salbu en rekke tiltak for å øke sannsynligheten for å bli sett. Reflekscaps, solas reflekser på båt og reflekser på padleåren. I tillegg hadde han under store deler av ferden på seg signalgul tørrdrakt og strobelys montert på vesten.
– Jeg hadde RS x Varsity Reflective cap i signalgul, den hadde jeg på hele tiden. I tillegg hadde jeg radarreflekser på åren, som gjør at du kommer opp på radaren til de rundt deg, men jeg tror ikke jeg var nærme nok til å dukke opp. Det gjør uansett at du får en kontrastfarge på åren, slik at den blir mye mer synlig.
– Jeg hadde en tørrdrakt som også var signalgul. På båten og vesten hadde jeg SOLAS-reflekser, så selv om det var mye midtnattsol, så hjalp det på om det var overskyet eller solen sto lavt. På vesten hadde jeg et lite blinkelys, i tillegg til et strobelys jeg også kunne feste på vesten, når jeg følte at sikten var litt dårligere.
– De tingene gjør at sannsynligheten for å bli sett er litt større.
Firefly® PRO LED Strobe Light
Svært kraftig og vanntett stobelys for bruk i nødssituasjoner. Synlig opp til 1 nautisk mil.
RS × Varsity Headwear reflective cap – Red
Testet og utviklet i samarbeid med Varsity Headwear. En unik caps som gir god synlighet og øker sjansen for å bli sett og funnet. Solas-godkjente reflekser og festepunkt for strobelys. Laget av et lett soft-shell materiale som gjør capsen vindtett og vannavvisende.
Hodelykt Silva MR 400 RC
På sjøen trenger du en vanntett, slitesterk, lett og robust hodelykt som er utviklet for å tåle selv de mest krevende forhold. USB-oppladbart batteri og batterinivåindikator. Hodelykten leveres med et rødt lys for bevaring av nattsyn og et oransje lys som er perfekt til lesing av kart eller instruksjoner. Testet av fagavdelingen til Redningsselskapet.
DAN W4-3 Nødlys for vester og drakter
Vannaktiverende nødlys for drakter og vester. Tennes automatisk når det kommer i kontakt med vann. Lyset er SOLAS-godkjent.
Guardian light – sikrer synlighet på sjøen
Passer bl.a. til Varsity Headwear × RS reflective caps og Action Explorer. CE- godkjent lys som sikrer synlighet når en ferdes ved eller på sjøen. Passer til RS Explorer vestene.
– Du blir jo helt usynlig der ute, så det er viktig å passe på at du blir sett. Jeg har ikke hatt noen dårlige opplevelser på turen, fordi jeg har tatt hensyn. Du må egentlig bare gå ut fra at ingen ser deg, forteller Salbu.
Trygg på padletur
– Det er tre ting som hever sikkerheten vesentlig når man padler. Er disse ivaretatt er mye gjort. Det ene er å være flere sammen i en gruppe. Kanskje dumt av meg å si som har padlet norskekysten alene, men er man to er det alltid en som kan hjelpe. Det andre er selvfølgelig flytevest. Helt idioti å ikke ha det. Det tredje er å holde seg langs land. Du setter ikke ut midtfjords, uten redningsvest, alene, med mindre du er 100% sikker på hva du driver med – det er farlig uansett kompetansenivå.
RS Yak Xipe 60N, blå
RS Yak Xipe 60N er spesialdesignet i samarbeid med Hansen Protection/Crewsaver. En svært komfortabel padlevest med gode løsninger for tur og havpadlere. Gode justeringsmuligheter for å oppnå optimal passform. Flere lommer for å holde alt nødvendig utstyr.
RS Yak Xipe 60N, rød
RS Yak Xipe 60N er spesialdesignet i samarbeid med Hansen Protection/Crewsaver. En svært komfortabel padlevest med gode løsninger for tur og havpadlere. Gode justeringsmuligheter for å oppnå optimal passform. Flere lommer for å holde alt nødvendig utstyr.
Redningskniv – hPa SMJ AW RESCUE
Redningskniv for sjø og fjell. Designet for å kutte rep og tau. Rustfritt stål. Brede tenner, som lett kan slipes og gir meget god skjæreevne. Dette produktet er testet av Redningsselskapets fagavdeling.
Lifesystems Nødfløyte Safety Oransje
Kraftig nødfløyte fra Lifesystems. Festes med klips og halsbånd. Gir en lyd på 108 decibel.
Ull er gull
Det er ull som gjelder for undertøy. Ull har, i motsetning til bomull, den egenskapen at det varmer selv om det er blitt fuktig, og ullundertøy bidrar til å transportere bort svette. Undertøy av syntetisk materiale går ofte under betegnelsen superundertøy. Det fungerer bra til trening og ved høy aktivitet, men isolerer ikke like godt som ull, og må dessuten vaskes hyppigere for å fungere slik det skal.
Gaveeske fra Devold – lue og hals, oliven
NYHET: Spesiallaget og eksklusiv gaveeske fra Devold. Inneholder lue og hals i 100 % fin merinoull. God isoleringsevne og svært gode pusteegenskaper. Begge kommer med RS-logo. Perfekt som gave!
Gaveeske fra Devold – lue og hals, sort
NYHET: Spesiallaget og eksklusiv gaveeske fra Devold. Inneholder lue og hals i 100 % fin merinoull. God isoleringsevne og svært gode pusteegenskaper. Begge kommer med RS-logo. Perfekt som gave!
RS Blaatrøya
Bestselger! Brukt av våre redningsmenn i over 100 år. RS Blaatrøya fra Devold er en varm og tradisjonsrik genser av 100 % ren ull.
RS Expedition Balaclava, sort
Best i test! RS Expedition Balaclava er laget for ekstreme værforhold, og er utprøvd på flere polarferder. Svært høy isoleringsevne og helt unike fukttransporterende egenskaper. Passer utmerket til seiling, kajakk og andre aktiviteter på sjøen når vær- og tempraturforhold er tøffe.
Vær foreberedt når uhellet er ute
I Trondheimsleia fikk Daniel Salbu også prøve seg på vanskelige forhold. Da hadde han det han selv beskriver som «kuling i ræva», og surfet med kajakken.
– Problemet var at båten jeg brukte hadde lavt volum foran, så den gikk ned i bølgene foran. Du må jobbe hardt for at båten ikke skal snurre, forteller Salbu. I jakten på bølgene ga han full gass, og dunket inn i en bølge forfra. Det var mye vind og dårlig sikt, og plutselig var han under vann.
– Det ble litt kaos. Jeg kom meg i hvert fall opp i båten igjen, og fikk padlet til land, forteller Salbu. Han hadde allerede padlet 95 km denne dagen, og var ifølge seg selv ikke skjerpet nok. Etter dette merket han at han ble mer nervøs
– Jeg merket det dagen etter, og det preget meg egentlig litt hele turen.
Drytide Bear 15L
Testet av Redningsselskapet. Bear er den mellomstore «drybagen» i serien og er 100% vanntett. Den er laget av et utrolig robust materiale med crossover reim som gjør den enkel å ta med seg. Perfekt til oppbevaring av kamerautstyr, mobil/nettbrett, kikkert, treningstøy og mye mer!
Drytide Seagull 5L
Testet av Redningsselskapet. Seagul er den minste «drybagen» i serien og er 100% vanntett. Den er laget av robust materiale med crossover reim som gjør den enkel å ta med seg. Perfekt til det viktigste og litt til; mobil, lommebok, nøkler, kamera og et klesskift eller et badehåndkle.
Drytide Waterproof Travel Backpack 50L
Testet av Redningsselskapet. 100% vanntett og flyter på vannet. Passer bra både til dagsturer og til aktiviteter i vann som padling, båt, surfing eller annen vannsport. Robust materiale med lommer og rom som gjør det enkelt å organisere.
Samlet inn over 100.000 kroner til Redningsselskapet
På turen har Daniel Salbu samlet inn penger til Redningsselskapet. Et formål han valgte da det var så tett knyttet opp til aktiviteten han skulle gjøre.
– Jeg ville ikke at det skulle være en «pure ego trip», men å også gjøre noe som er hyggelig. Det falt naturlig å velge RS, som jeg også er avhengig av når jeg padler langs kysten, forteller Salbu.
Vil du lese mer om turen til Daniel, kan du klikke her eller besøke hans hjemmeside.